September 12, 2016

Iconic Designer Vicente Wolf Designs a Fabulous Penthouse Apartment

Vicente Wolf designs a uniquely personal home for a Manhattan couple using a subtle palette and his own striking designs

by Arlene Hirst interior designer Vicente Wolf photographer Peter Margonelli

ENTR'ACTE

A penthouse apartment with a roof terrace near Madison Square Park provided the perfect stage for a virtuoso performance by iconic designer Vicente Wolf. The 1,800-square-foot space—in a converted turn-of-the-20th century building—had astonishing views of the park and the Met Life building's famed clock tower. The clients, an Upper East Side couple embarking on a new life in a second marriage for both wanted a very personal space to begin again. "It felt special," says David Rogal, an associate in Wolf's office for 18 years, who brought the project in. He is a childhood friend of the woman's son, and he collaborated with Wolf on the job. "It had a youthful feel to it that they liked."

The couple had just two requests; they wanted space for a grand piano and two separate seating areas in the living room. Wolf deftly created two independent but equal zones; one facing the fireplace, the other the built-in wall that houses the television. Both are furnished with seductive sectional sofas designed by Wolf who created virtually all of the furniture because the couple wanted the apartment to be customized to their tastes and needs. And because they wanted flexibility, Wolf added pull-up chairs from Holly Hunt that would be easy to move from one zone to the other. Because they rarely eat at home, the dining table is an extendable rollaway, part of Wolf's furniture collection for Ralph Pucci.

For the master bedroom, the designer used a paler shade of blue to create a more romantic atmosphere. The wall behind the bed is completely covered in tufted panels of blue wool, a Wolf signature.

Softness is everywhere, from the custom upholstered bed to the cozy wool wall-to-wall carpet. Translucent Roman shades cover all of the windows to reduce glare but keep the views accessible. Everyone is happy with the outcome. Says Wolf: "The apartment reflects both of their lives and the way they want to live."

*Interested in more articles like this? Sign up for our Newsletter!

Join New York Spaces' Weekly Newsletter.

Subscribe