February 28, 2015

Franke DelleDonne Designs an Apartment on Central Park West

In the Emory Roth-designed San Remo building on Central Park West, New Jersey-based interior designer Frank DelleDonne gives a pied-à-terre a renovation fit for all seasons.

by Nicole Haddad interior designer Frank Delledonne photographer Peter Rymwid

TIMELESS APPEAL

Transforming a space in New York's iconic, Emery Roth-designed San Remo building on Central Park West has its own rewards. But what if your client is a founding member of The Four Seasons, the '60s rock and pop sensation? And both composer and subject of "Jersey Boys," the Tony Award-winning Broadway jukebox smash? That's when you know you're a "big man in town". And that's just how designer Frank DelleDonne felt after Bob Gaudio and his wife Judy (a songwriter in her own right) approached him to renovate their 1,950-square-foot pied-à-terre overlooking Central Park. It turned out to be a harmonious meeting of the minds.

"Their aesthetic absolutely fit in with mine," says DelleDonne, who set out to create an environment in which the Gaudios could work, relax, and entertain other music impresarios. In the entry foyer, DelleDonne instilled a welcoming appeal with a custom, hand-painted wallpaper depicting aspen trees. "It brings in the organic tranquility of nature, almost echoing Central Park," says DelleDonne. The soothing palette establishes the tone throughout, and provides a beautiful background for the pale, gray-blue washed cabinet that serves as a bar.

In the living room, the designer played to the owners' artistic inclinations, using curtains to frame the view of the park as if it were a valued piece of art, while also ensuring the thick fabric would keep sound from reverberating during the Gaudios' working hours. In a true flight of fancy, DelleDonne paired the dining table with a sofa and placed them next to the living room window, creating an unexpected intimacy. The subtle elegance and clean tailored look don't detract from the functionality of the space. Since the Gaudios frequently work in the living room, DelleDonne installed overhead recessed lights and ceiling fixtures for practical purposes, while the sconces, table lamps, and bookcase lights provide low light for entertaining. A large, inset, mirrored wall gives the illusion of more space.

In the second-bedroom-turned-library that DelleDonne created from scratch, chocolate browns, camels, and oranges provide a smooth transition from the cappuccino color exhibited in the kitchen and the muted grays, blues, and greens seen in the foyer, bedroom, and living room. In a throwback to classicism, pilasters featuring hand-hammered brass bases and capitals sit next to custom built-in shelving with cerused white oak interiors. "I wanted to design something that would complement the architecture of the San Remo, yet be a little more transitional," says DelleDonne. Mission accomplished!

Join New York Spaces' Weekly Newsletter.

Subscribe